KBT-terapeut
Bli KBT-terapeut under två år på halvfart!
Har du ett intresse för människor och hur man med samtalet som grund kan stötta andra till utveckling? Vi erbjuder dig en grundläggande psykoterapiutbildning till KBT-terapeut – en samtalsterapeut med inriktning på kognitiv beteendeterapi.
Om utbildningen
- Teoretiska genomgångar
- Praktiska övningar
- Egen gruppterapi
- Yrkesförberedande klientarbete
- Handledning av legitimerad psykoterapeut
Vi lägger stort fokus vid reflektion och låter de existentiella frågorna ta plats.
Utbildningen är en grundläggande psykoterapiutbildning (tidigare kallad steg 1) och motsvarar 60 högskolepoäng. Utbildningen bedrivs på halvfart under fyra kurser fördelade på två år.
Vad leder utbildningen till?
Efter diplomering kan du självständigt bedriva KBT-inriktad samtalsterapi under handledning av legitimerad psykoterapeut. Som KBT-terapeut kan du arbeta i egen verksamhet eller som anställd inom exempelvis vårdsektorn.
Vad några av våra tidigare elever gör nu kan du läsa om här.
Efter diplomering erbjuds du att gå med i vårt yrkesnätverk Contar Terapeuterna genom vilket du bland annat får vidareutbildning, marknadsföringsstöd och tillgång till att hyra våra samtalsrum för dina terapisamtal.
Behörighet och antagning
Utbildningen till KBT-terapeut är öppen att söka för dig som har gymnasiekompetens och minst 2 års arbetslivserfarenhet eller fyllt 25 år med 5 års arbetslivserfarenhet.
I anmälningsprocessen ingår en allmän lämplighetsprövning via en kostnadsfri personlig intervju, till vilken du också tar med dig ditt CV. Inom en vecka efter intervjun får du ett antagningsbesked. I samband med ditt positiva antagningsbesked får du också ditt studieavtal. När signerat studieavtal är returnerat är du garanterad en plats på utbildningen.
Varmt välkommen att boka tid för din intervju! Du kan genomföra intervjun på plats eller via videosamtal.
På plats och online
Utbildningen erbjuds på plats i våra lokaler på Högbergsgatan 30 A på centrala Södermalm i Stockholm och online via vår digitala plattform. Du anmäler i förväg på vilket sätt du önskar delta. Vid digitalt deltagande är det viktigt att du har tillgång till en dator med mikrofon, kamera och att du kan sitta på en ostörd plats med god uppkoppling till internet.
Kostnad
Terminsavgift: 41 400 kr per termin (totalt fyra terminer)
Gruppterapi: 19 400 kr per terapiomgång (totalt två omgångar)
Eventuell kostnad för kurslitteratur tillkommer. Du införskaffar själv aktuell litteratur genom lån eller köp. Böcker i nyskick kostar ca 1 600 kr per termin.
Vi fakturerar dig i samband med terminsstart för respektive termin, om inget annat överenskommes.
Utbildningen är inte CSN-berättigande. Det förekommer däremot att arbetsgivare och organisationer som ger stöd till omställning vid yrkesrelevant fortbildning hjälper den studerande att finansiera studierna. Du kan också kontakta oss för information kring möjlig delbetalningsplan på: 070-198 40 40 eller maila på: info@contar.se
Starta med sex dagars introduktionskurs i KBT
Utbildningen till KBT-terapeut inleds med en sexdagars introduktionskurs i KBT där vi går igenom de basala kunskaperna i psykologi, kognitiv beteendeterapi och existentiell terapi. För den som inte genomfört introduktionskursen i KBT innan terminsstart kommer att genomföra den senare under utbildningen till KBT terapeut.
Du som inte bestämt dig ännu men är nyfiken på om KBT terapeut är något för dig kan också läsa introduktionskursen i KBT som fristående kurs.
Om du gått introduktionskursen i KBT och sedan påbörjar utbildningen till KBT-terapeut inom 18 månader dras kostnaden för introduktionskursen av från första kursen i utbildningen till KBT-terapeut.
Datum
Introduktionskurs i KBT 2025:
28, 29 augusti, 4, 5, 11, 12 september 2025
KBT-terapeut termin ett av fyra våren 2025:
25, 26 september, 10, 14, 24 oktober, 7, 11, 28 november, 2, 15 december 2025
Samtliga kursdagar pågår från klockan 9.00 till klockan 15.00.
Vad är en KBT-terapeut egentligen..?
Det finns många olika professioner som man kan vända sig till för samtalsstöd vid behov. Samtalsterapeut, psykolog, coach, psykoterapeut eller kurator, för att nämna några. En KBT-terapeut är en samtalsterapeut som arbetar utifrån kognitiv beteendeterapi, kort kallat: KBT.
Socialstyrelsens graderar KBT i flera av sina nationella riktlinjer gällande olika typer av psykisk ohälsa. Här på Socialstyrelsens hemsida kan du läsa mer om vad KBT är och hur det används.
Vidareutbildning
Flera av våra studenter har efter genomförd utbildning hos oss påbörjat en vidareutbildning på ”steg 2-nivå” till en legitimation som psykoterapeut.
För dig som planerar läsa vidare till legitimerad psykoterapeut så rekommenderar vi att du stämmer av med anordnare av den vidareutbildningsenhet du tänkt dig, då kraven på förkunskaper och arbetslivserfarenhet kan variera mellan olika utbildningsanordnare. Här kan du hitta en lista över anordnare av vidareutbildning till psykoterapeut.
Vanliga frågor om KBT-terapeututbildningen
Vad är KBT-terapeututbildningen?
KBT-terapeututbildningen är en grundläggande psykoterapiutbildning (tidigare kallad steg 1) som motsvarar 60 högskolepoäng. Utbildningen bedrivs på halvfart under två år och omfattar teoretiska genomgångar, praktiska övningar, egen gruppterapi samt yrkesförberedande klientarbete under handledning av legitimerad psykoterapeut.
Hur fungerar KBT?
KBT bygger på samarbete mellan klient och terapeut. Genom att identifiera negativa tankemönster och beteenden kan man skapa strategier för att förändra dem. Terapin är ofta strukturerad och målinriktad, med hemuppgifter och praktiska övningar som en central del av processen.
Vilka problem kan KBT hjälpa med?
KBT används framgångsrikt för att behandla en mängd olika psykiska besvär, inklusive:
- Ångest och paniksyndrom
- Depression
- Fobier
- Tvångssyndrom (OCD)
- Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)
- Sömnstörningar
- Stress och utbrändhet
- Ätstörningar
Vad är skillnaden mellan KBT och traditionell samtalsterapi?
Till skillnad från traditionell samtalsterapi, som ofta fokuserar på att bearbeta det förflutna, är KBT mer inriktad på nuet och framtiden. KBT arbetar konkret med att identifiera och förändra de tankar och beteenden som bidrar till problemen här och nu.
Är KBT en korttids- eller långtidsterapi?
KBT är vanligtvis en korttidsbehandling som pågår mellan 5 och 20 sessioner, beroende på individens behov och problemets natur. Vid mer komplexa problem kan behandlingen vara längre.
Kan jag använda KBT i mitt arbete utan att vara terapeut?
Ja, grundläggande KBT-principer kan användas inom många yrkesroller, såsom vårdpersonal, lärare, HR-specialister, coacher och chefer. Contars kurser ger dig verktyg för att använda KBT i samtal och stödjande roller utan att du behöver vara samtalsterapeut eller legitimerad psykoterapeut.
Hur lär man sig KBT?
KBT kan läras genom kurser, utbildningar och praktisk handledning. Contar erbjuder både grundläggande och fördjupade utbildningar i KBT, där du får teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter för att använda metoden i olika sammanhang.
Är KBT evidensbaserat?
Ja, KBT är en av de mest forskningsstödda terapimetoderna och rekommenderas av Socialstyrelsen för behandling av många psykiska tillstånd, inklusive ångest, depression och PTSD.
Vad är skillnaden mellan en KBT-terapeut och en legitimerad psykoterapeut?
Psykoterapeut är en skyddad titel och endast den som innehar en legitimation får titulera sig som psykoterapeut. KBT-terapeut är inte en skyddad titel vilket innebär att vem som helst kan titulera sig som KBT-terapeut. För att arbeta som KBT-terapeut bör vederbörande ha genomgått en grundläggande psykoterapiutbildning (steg 1) och kan då arbeta med samtalsterapi under handledning. En legitimerad psykoterapeut har en längre utbildning, legitimation utfärdad av Socialstyrelsen och kan arbeta självständigt.
Kan jag använda KBT i mitt privata liv?
Ja, KBT ger användbara verktyg för att hantera stress, förbättra relationer och förändra negativa tankemönster. Genom att använda KBT-principer kan du skapa en mer medveten och positiv förändring i din vardag.
Vad är centrala begrepp inom KBT?
KBT fokuserar på följande grundläggande områden:
- Automatiska tankar: Snabba, ofta negativa tankar som påverkar våra känslor och beteenden.
- Beteendeanalys: Identifiera och förstå kopplingar mellan tankar, känslor och handlingar.
- Exponering: Gradvis utsätta sig för situationer eller stimuli som skapar ångest/rädsla, för att minska ångesten/rädslan över tid.
- Hemuppgifter: Praktiska övningar som klienten utför mellan sessionerna för att förstärka inlärningen.
Vad leder utbildningen till?
Efter diplomering kan du självständigt bedriva KBT-inriktad samtalsterapi under handledning av en legitimerad psykoterapeut. Som KBT-terapeut kan du arbeta i egen verksamhet eller som anställd inom exempelvis vårdsektorn.
Vilka är behörighetskraven för att söka utbildningen?
Du behöver ha gymnasiekompetens och minst två års arbetslivserfarenhet, eller vara minst 25 år med fem års arbetslivserfarenhet. I anmälningsprocessen ingår även en kostnadsfri personlig intervju för lämplighetsprövning.
Hur ansöker jag till utbildningen?
Du börjar med att boka en kostnadsfri personlig intervju, antingen på plats i Stockholm eller via videosamtal. Efter intervjun får du ett antagningsbesked inom en vecka. När du har returnerat det signerade studieavtalet är du garanterad en plats på utbildningen.
Kan jag studera på distans?
Ja, utbildningen erbjuds både på plats i Stockholm och online via en digital plattform. Vid digitalt deltagande behöver du en dator med mikrofon och kamera samt en ostörd plats med god internetuppkoppling. Några dagar per termin så behöver du kunna delta fysiskt på plats i Stockholm.
Hur ser kursupplägget ut?
Utbildningen pågår under fyra terminer på två år och inkluderar teoretiska genomgångar, praktiska övningar, egen gruppterapi och yrkesförberedande klientarbete under handledning. Studierna bedrivs på halvfart, vilket gör det möjligt att kombinera med arbete.