ACT

Att acceptera det som är – och hitta nya förhållningssätt

I terapiformen Acceptance and Commitment Therapy, kort kallat ”ACT”, arbetar du för att hitta en acceptans och nya förhållningssätt inför upplevda problem. Du lägger stor vikt vid nuet och en medveten närvaro för att kunna upptäcka vad som händer i kropp och sinne i olika situationer, och uppmärksamma hur detta påverkar dig. Vidare arbetar du för att hitta mer funktionella tanke- och beteendemönster för att handskas med situationen. En återkommande stödfras inom ACT är ”Hjälper det här sättet att tänka/göra mig närmare det slags liv jag vill leva?”.

ACT används bland annat vid:

  • Kronisk smärta
  • Missbruk
  • Ångestproblematik
  • Depression
  • Ätstörningar
  • Parterapi
  • Livsstilscoaching
  • Preventionsträning för stress och psykisk ohälsa på arbetsplatser

ACT kurser

Kom på kurs i ACT!

Contars kurser i ACT vänder sig till dig som vill lära dig mer om denna terapimetod och hur du kan stötta dig själv och andra med hjälp av ACT. Våra kurser erbjuder en mix av teori och praktik och vi arbetar i små grupper för att underlätta gruppdiskussion. Du väljer själv om du vill gå kursen på plats hos oss eller via Zoom.

 

Innehåll

  • Genomgång av grunderna i acceptance and commitment therapy
  • Övningar för psykologisk flexibilitet
  • Vad innebär modellen i praktiken
  • Jobba med praktiska övningar kopplade till ACT-modellen
  • Tala om effekter och neuropsykologiska kopplingar
  • Ihopknytning av förhållningssättet yrkesmässigt och i vardagen

Datum

19 och 20 maj 2025 kl. 9:00-16.00

 

Kostnad

Ordinarie pris: 7 900 kr inkl. moms

Anmäl minst tre personer och få ytterligare en plats på köpet.
Du faktureras för kursen i samband med kursstart.

 

Kursplats

Deltagande på denna kurs sker antingen online via Zoom eller på plats hos oss i våra lokaler på Högbergsgatan 30A, Södermalm i Stockholm.

 

Kursledare

Kursledare för våra kurser i ACT är Gabriella Svanberg. Gabriella är leg. psykolog och specialist i neuropsykologi och har över 20 års erfarenhet av arbete inom psykiatri, LVM vård (missbruk), utrednings- och behandlingsarbete inom LVU- och HVB-hem samt från jobb inom företagshälsovård.

Gabriella har också skapat ett behandlingsprogram enligt mindfulnessbaserade Acceptance and Commitment Therapy (ACT) för missbruk. Man utvärderade gruppbehandlingen på sju sessioner och prövade denna vetenskapligt inom statens Institutions Styrelse med god framgång. Vidare implementering pågår. Om detta projekt publicerades en artikel i ”The Journal of Substance abuse and Rehabilitation” som du kan hitta här.

 


Litteraturtips: ACT helt enkelt – en introduktion till Acceptance and Commitment Therapy av Russ Harris


 

Vanliga frågor om Contars ACT-kurser

Vad är ACT?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) är en terapiform som fokuserar på att acceptera det som är och hitta nya förhållningssätt inför upplevda problem. Den lägger stor vikt vid nuet och medveten närvaro för att upptäcka vad som händer i kropp och sinne i olika situationer, samt hur detta påverkar individen. Målet är att utveckla mer funktionella tanke- och beteendemönster för att hantera olika situationer.

Vad är skillnaden mellan ACT och KBT?

ACT är en del av den tredje vågens KBT, men skiljer sig från traditionell KBT genom att lägga större vikt vid acceptans och värderingsbaserad handling snarare än att direkt utmana och förändra tankemönster och beteenden. Medan KBT ofta fokuserar på att förändra negativa tankar och beteenden, arbetar ACT med att förändra relationen till tankarna och känslorna genom medveten närvaro och acceptans.

Vilka är de centrala principerna i ACT?

ACT bygger på sex kärnprocesser:

  1. Acceptans: Lära sig att acceptera tankar och känslor som en del av livet.
  2. Defusion: Skapa distans till tankar och se dem som ord snarare än sanningar.
  3. Kontakt med nuet: Öva medveten närvaro och fokusera på vad som händer här och nu.
  4. Jag som kontext: Se sig själv som mer än sina tankar och känslor.
  5. Värderingar: Identifiera vad som är viktigt och meningsfullt för dig.
  6. Engagerad handling: Ta konkreta steg mot dina värderade mål.

 

Vilka problem kan ACT användas för?

  • ACT är en flexibel metod som kan användas för att behandla många olika typer av psykisk ohälsa och livsutmaningar, såsom:
  • Stress och utbrändhet
  • Ångest och depression
  • Kronisk smärta
  • Relationsproblem
  • Livsstilsförändringar och personlig utveckling
    ACT är också effektivt för att stärka välmående och resiliens hos individer utan diagnoser.

Kan jag använda ACT i mitt arbete även om jag inte är terapeut?

Ja, ACT är användbart för personer inom olika yrken, exempelvis vårdpersonal, coacher, HR-specialister och lärare. Kursen ger dig verktyg för att använda ACT-principer i samtal och stödjande arbete med andra, även om du inte är utbildad terapeut.
Hur skiljer sig ACT från mindfulness?
ACT inkluderar mindfulness som en viktig komponent, men går längre genom att fokusera på värderingar och handling. Medan mindfulness handlar om att vara närvarande i stunden, lägger ACT till målet att använda denna närvaro för att skapa ett meningsfullt liv baserat på individens värderingar.

Är ACT baserat på forskning?

Ja, ACT är en evidensbaserad metod med stöd från omfattande forskning. Metoden har visat sig effektiv inom en rad områden, inklusive psykisk hälsa, arbetsrelaterad stress och kroniska sjukdomar.

Kan ACT hjälpa mig i mitt privata liv?

Absolut! ACT handlar om att leva ett liv som är i linje med dina värderingar. Det kan hjälpa dig att hantera svårigheter, öka ditt självmedvetande och göra mer medvetna val som leder till ett rikare och mer meningsfullt liv.
Hur kan jag träna på ACT-principer själv?
Du kan börja med att läsa om ACT och prova olika övningar som främjar mindfulness och värderingsbaserat agerande. Under våra kurser får du också tillgång till verktyg och praktiska övningar som du kan använda i ditt dagliga liv eller i arbetet med andra.

Vilka ACT-kurser erbjuder Contar?

Vi erbjuder introduktionskurser och fördjupningskurser i ACT som kombinerar teori och praktik. Oavsett om du är nybörjare eller har erfarenhet av att arbeta med terapeutiska samtal kan du hitta en kurs som passar dina behov.

Vem kan gå Contars ACT-kurser?

Våra kurser i ACT vänder sig till dig som vill lära dig mer om denna terapiform och hur du kan stötta dig själv och andra med hjälp av ACT. Det finns inga specifika förkunskapskrav, och kurserna passar både privatpersoner och yrkesverksamma inom exempelvis vård och omsorg.

 

 

 

Har du frågor eller funderingar så kontakta oss gärna på vår email: info@contar.se eller telefon: 070-198 40 40.

    Boka tid för intervju!

    Första steget till att bli KBT-terapeut..

    +

    Är du intresserad av att utbilda dig till KBT-terapeut hos oss? Första steget är en intervju. Du kan genomföra din intervju på plats hos oss, via telefon eller videosamtal. Intervjun tar ca en timme.

    Notera tre alternativ för datum och tid vad som kan passa dig. Vi återkopplar till dig snarast.

    För behörighet till utbildningen behöver du också ha gymnasiekompetens och minst två års arbetslivserfarenhet, alternativt vara 25 år med minst 5 års arbetslivserfarenhet.

    Kalender

    1. Stress – stressrelaterad psykisk ohälsa

      6 mars -
    2. Skam

      10 april -
    3. Kurs i Motiverande Samtal

      12 maj - 13 maj
    4. Våld i nära relationer

      15 maj -
    5. Kurs i ACT

      19 maj - 20 maj
    6. KBT introduktion

      28 augusti - 12 september
    7. Utbildning KBT-terapeut

      25 september -

    Följ oss

    LinkedIn Facebook Instagram

    Anmäl dig










      Fyll i nedan om ett företag, myndighet eller dylikt ska stå för kursavgiften:

      + Öppna

      Samtliga nedan fält är obligatoriska i det fall någon annan bekostar din kurs/utbildning.










      • Jag är införstådd med att detta är en bindande anmälan och att jag, efter att jag fått en deltagarbekräftelse via mail, är garanterad en plats på kursen.

      • Jag är införstådd med att jag, som privatperson, har rätt att åberopa ångerrätten för denna kurs, i enlighet med konsumentköpslagen. För att nyttja min rätt meddelar jag detta skriftligt till info@contar inom 14 dagar efter det att jag skickat in min kursanmälan.

      • Jag är införstådd med och ger mitt samtycke till att Contar sparar mina personuppgifter som stöd i syfte att komma i kontakt med mig gällande kursinformation och erbjudanden.

      ×