Kurs i Anknytning ur ett systemiskt perspektiv

En endagskurs med fokus på anknytning och mentalisering.

Med utgångspunkt i anknytningsteori och begreppet mentalisering berättar Elin Lundberg under en heldag om hur vi kan arbeta systemiskt i familjer och med par utifrån ett anknytningsperspektiv.

Vi går igenom grunderna i anknytningsteorin med fokus på hur den kan förmedlas på ett upplevelsebaserat och begripligt sätt till barn, ungdomar och vuxna. Stor tonvikt på psykoedukation och metaforer. Deltagarna får prova på Elins sätt att ge kunskap och arbeta med anknytningsteori som grund.


Kursinformation:

Anknytning kan beskrivas som bandet mellan barnet och en eller flera föräldrar/vuxna. Under våra första år så anpassar vi oss till våra föräldrar eller andra omsorgspersoner, för att få ut så mycket närhet och trygghet som möjligt. De strategier vi lär oss som små barn lever sedan kvar i oss som omedvetna relationsmönster, och de kan ibland ställa till det för oss när vi är vuxna. Om du har svårigheter med närhet, avstånd, vill du fly ifrån relationer eller blir du klängig mot din partner, så kan det vara dina relationsmönster som spökar.

Att mentalisera innebär att kunna förstå och ha kontakt med sina egna tankar och känslor, och samtidigt kunna förstå en annan persons tankar och känslor. Det låter svårt, men oftast gör vi precis så här i våra relationer och kontakter med andra. Det som kan ställa till det för oss är stress, som ofta gör att vi tappar förmågan att mentalisera. Då kanske vi inte har kontakt med våra känslor och/eller tankar, eller vi tappar kontakten med den vi möter. I dessa situationer blir det lätt bråk, hårda ord och en upplevelse av att jag själv eller andra är obegripliga och konstiga. Genom kunskap om mentalisering är det lättare att känna igen sådana situationer, och då kunna handla på ett nytt sätt.
 

Kursledare

Elin Lundberg – Leg. psykoterapeut (KBT) samt familjeterapeut och socionom. Hon har arbetat som familjebehandlare och kurator under många år på en familjeenhet och ungdomsmottagning i Uppsala där hon mött hundratals barn, ungdomar och föräldrar med olika bekymmer.

Elin har under vägs vidareutbildat sig inom systemisk teori, barnsamtal, motiverande samtal, mäns våld mot kvinnor, anknytning och mentalisering samt sex och samlevnad och affektfokuserat psykoterapi.


Datum, omfång och plats

Det är en endagskurs och ges hösten 2019. Den pågår mellan klockan 9:00 och 16:00 i Contars lokaler på centrala Södermalm i Stockholm.

Pris

3950 kr inklusive moms.


Anmälan

Anmälan, som är bindande, kan ske direkt via mail: info@contar.se eller telefon: 08- 462 98 14.

Boka tid för intervju!

Första steget till att bli KBT-terapeut

+

Vad roligt att du är intresserad av att utbilda dig till KBT-terapeut hos oss. Första steget i din antagningsprocess är en intervju. Företrädesvis sker intervjuerna på plats hos oss men det går också bra att genomföra intervjun via telefon eller videosamtal. Intervjun tar ca en timme.

Vänligen notera tre alternativ för datum och tider som kan passa dig, så återkopplar vi till dig snarast.

För behörighet till utbildningen behöver du också ha gymnasiekompetens och minst två års arbetslivserfarenhet, alternativt vara 25 år med minst 5 års arbetslivserfarenhet.

Kalender

 1. Grundkurs KBT

  10 september -
 2. Grundkurs MI

  21 september - 22 september
 3. Utbildning Familjeterapi

  1 oktober -
 4. Utbildning KBT-terapeut

  1 oktober -
 5. När vuxna barn gör slut med föräldrar

  9 oktober -
 6. Stoppa gnäll hos andra och dig själv

  16 oktober 09:00 - 16:00
 7. Myter om kärlek

  21 oktober -
 8. Grundkurs ACT

  22 oktober - 23 oktober
 9. Fördjupningskurs MI

  9 november - 10 november
 10. Hemuppgifter – viktigt men ibland knepigt

  23 november -
 11. Fördjupningskurs ACT

  26 november - 27 november

Följ oss

LinkedIn Facebook Instagram